miercuri, 29 octombrie 2014

Lipii cu branza telemea

Lipii cu branza telemea


Ingrediente:

  • 500g faina
  • 300ml lapte caldut
  • 1 plic drojdie uscata
  • o jumatate lingurita de sare
  • o jumatate lingurita de zahar
  • 50g unt
Umplutura:
  • Branza telemea
Preparare:
Se amesteca intr-un castron faina, drojdia, si sarea. Laptele se incalzeste putin, se adauza zaharul si untul. Se amestesca si se toarna peste faina. Se framanta un aluat ca pentru paine. Se lasa la dospit cam 30-40 de minute. Pe masa de lucru se imparte aluatul in 7-8 bucati. Se ia fiecare bucatica de aluat, se intinde cu sucitorul si se pune branza.


Se impatureste asemeni branzoaicelor dupa care se mai intinde putin aluatul cu sucitorul.

Se procedeaza la fel pentru fiecare bucata de aluat. Se pune tigaia la incins, dar fara ulei, se pune lipia astfel obtinuta, se acopera tigaia, apoi se intoarce lipia si pe cealalta parte, pana capata o culoare putin rumena. Sunt delicioase!

Spor la gatit!

duminică, 26 octombrie 2014

Prajitura cu gutui

Prajitura cu gutui

Ingrediente :
  • 4 oua
  • 4 linguri faina
  • 12 linguri zahar
  • esenta de vanilie
  • 1 plic praf de copt
  • 3 gutui potrivite 


Preparare:
Se separa ouale. Albusurile de bat spuma, adaugam 4 linguri de zahar si le mixam pana ce capata luciu. Apoi adaugam galbenusurile, esenta de vanilie si amestecam incet cu o lingura de lemn, cu miscari circulare de jos in sus. Amestecam faina cu praful de copt si turnam in ploaie peste comopzitie. 
Gutuile se spala,se curata de seminte si se taie felii cam de 1 cm grosime. Intr-o tigaie punem putin ulei sau unt, adaugam feliile de gutui si le calim putin pe ambele parti. Din cele 8 linguri de zahar ramase,punem 2 linguri peste gutuile din tigaie. Mestecam incet sa nu sfarmam gutuile. Cand zaharul s-a topit, scoatem gutuile pe o farfurie. Intr-un alt vas caramelizam cele 6 linguri de zahar ramase. Cand zaharul s-a topit si a capat o culoare aurie,( nu lasati sa se arda zaharul ca va deveni amar)  il turnam in vasul de yena.
Incercam sa acoperim si peretii vasului cu caramel. Feliile de gutui le asezam in vasul tapetat cu caramel, apoi turnam compozitia pentru blat.
Dam la cuptor pentru aprox 30 min. la 180 de grade.
Cand este gata prajitura, oprim cuptorul, scoate vasul cu grija, punem o farfurie cat sa acopere partea de sus a vasului si apoi rasturnam. Astfel gutuile vor fi deasupra prajiturii. Siropul de caramel va patrunde in blatul prajiturii, astfel el va deveni un blat umed si tare gustos. 


Pofta buna!

Tort Musuroi de cartita

Tort Muşuroi de cârtiţă (de casă)

De cand am gustat la o persoana draga mie acest tort, am incercat sa fac si eu acest tort, dar am vrut sa il pregatesc in casa si nu cu prafuri la cutie cumparat din magazin. Si astfel am pregatit eu un tort tare gustos si sanatos.

Ingrediente:
Blat pandispan de cacao:
  • 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 5 linguri de faina
  • 2 linguri cacao
  • 1 plic zahar vaniliat
  • 1 plic praf de copt
Crema:
  • 4 oua
  • 1 cana de zahar
  • 100 g faina
  • 2-3 plicuri de zahar vanilat sau 1 fiola esenta de vanilie Dr Oetker
  • 1/2 l lapte
  • 200 ml frisca lichida
  • 1 plic gelatina (10g)
  • 3 banane 
  • ciocolata rasa sau fulgi de ciocolata (nu e obligatoriu)
  • (optional: jumatate de lamaie - folosim doar sucul pt banane)

Preparare Blat:


 Se separa ouale. Albusurile se bat spuma si apoi se adauga zaharul ( de preferat sa fie pudra) si se mixeaza pana ce albusurile capata luciu. Se adauga galbenusurile, esenta de vanilie si se mai amesteca 1 minut. Cacaua se pune peste faina impreuna cu praful de copt si apoi se toarna in ploaie peste compozitie amestecand cu o lingura de lemn cu miscari circulare de jos in sus. Se adauga intr-un vas tapetat cu faina sau foaie de copt si se da la cuptor. Se face proba cu scobitoarea.

Preparare Crema :
Ouale se freaca bine cu zaharul si faina . Compozitia obtinuta se toarna peste lapte, se adauga esenta de vanilie/zaharul vanilat si se pun la fiert pe foc mic sau pe bain-marie mestecand continuu pana se ingroasa.
Separat batem frisca tare pe care o adaugam in crema racita.
Gelatina se prepara conform instructiunilor de pe pachet si se adauga si ea peste crema. Se da crema la frigider pt max 15 min., timp in care pregatim blatul.
Asamblare :
Se taie partea de sus a tortului, apoi cu o lingura scobim blatul, nu de tot. Marginea trebuie sa aiba 1-1,5 cm grosime.
Decojim bananele si le tavalim putin prin sucul de la 1-2 lamaie pt a nu se oxida. Se pun in tortul scobit
, adaugam crema, o facem tuguiata si apoi sfaramitam resturile de blat ramase de cand am scobit tortul.
Se da la frigider pentru minim 3 ore.
Este ideal si pentru copii deoarece este pregatit in casa. 
Pofta buna!

miercuri, 22 octombrie 2014

Tort cu mandarine si iaurt

Tort cu mandarine si iaurt

Ingrediente blat:
  • 6 oua
  • 150g zahar pudra
  • 1 plic zahar vanilat
  • 160g faina
  • 20 g cacao
  • 1 plic praf de copt
Crema:
  • 250g compot de mandarine
  • 200 ml frisca lichida
  • 300 g iaurt simplu
  • 200g zahar pudra
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 2 plicuri gelatina (20g total)
Decor:
  • 150 g mandarine din compot
  • 1 plic jeleu galben pentru tort
  • 100 ml frisca
Preparare:
Pentru pregatirea blatului, se mixeaza ouale cu zaharul, 3 linguri de apa fierbinte si zaharului vanilat pana ce isi dubleaza volumul. Treptat se adauga in ploaie faina cernuta impreuna cu praful de copt si cacaua. Se toarna compozitia obtinuta intr-o forma de tort de 26 cm cu pereti detasabili, tapetata cu faina sau hartie de copt si se da la cuptor pentru 45 min sau se face proba cu scobitoarea. cat timp sta blatul sa se raceasca pregatim crema. Gelatina se pune la inmuiat in 50 ml zeama de compot, apoi batem frisca tare. Mandarinele din compot se pun in blender pentru a obtine un piure fin, apoi il turnam peste iaurt si se adauga zaharul pudra si zeama de lamaie. Separat se topeste gelatina pe foc, dar atentie sa nu dea in clocot pentru ca isi pierdea calitatea de inchegare, se adauga peste crema de iaurt si la final adaugam frisca batuta tare. Dupa ce s-au amestecat bine, se toarna peste blatul din forma si se da la frigider pana cand crema se intareste. Dupa ce s-a intarit, punem bucatile de mandarine peste tort. Separat, se prepara jeleul conform instructiunilor de pe pachet si se toarna si el peste tort.
 Se da iar la frigider pana se intareste. Cand este gata, se scoate tortul din forma ( de preferat forma de tort cu pereti detasabil) 

si se orneaza cu frisca dupa cum doreste fiecare.

Pofta buna!

marți, 14 octombrie 2014

Fursecuri fragede

Fursecuri fragede

Este o reteta foarte simpla si rapida, iar fursecurile rezultate sunt dementiale si fragede.



Ingrediente:

  • 4 oua
  • 250 g zahar
  • 250 ml ulei
  • 450 g faina
  • 1 fiola esenta de vanilie
Glazura
  •  50 g ciocolata cu lapte
  • 1 lingurita de lapte
Preparare:
 Ouale se sparg si se amesteca bine cu zaharul ( se poate pune zahar pudra pentru a se topi mai repede). Se adauga treptat uleiul, faina in ploaie si la sfarsit adaugam esenta de vanilie. Compozitia finala va arata ca o pasta. Se pune intr-o seringa de patiserie sau cu lingura intr-o tava tapetata cu grtie de copt. Se pot face diverse forme. 


Intr-o craticioara de topeste la bain-marie ciocolata impreuna cu laptele. Se pune intr-o punguta taiata la un colt si se orneaza fursecurile. Sunt foarte fragede si gustoase.

Prajitura cu mac si crema de vanilie

Prajitura cu mac si crema de vanilie

Ingrediente:
 Blat cu mac:

  • 8 albusuri
  • 150 g mac
  • 100 g nuca de cocos
  • 200 g zahar
  • 4 linguri faina
  • 1 plic praf de copt
Crema de vanilie:
  • 8 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 300 ml lapte
  • 1 plic budinca de vanilie
  • 250 g margarina ( 1 pachet)
Stratul de biscuiti:
  • biscuiti petite beurre ( la vrac pt ca sunt mai grosi mai mari)
  • 200 ml cafea (preparata)
Glazura de ciocolata:
  • 200 g ciocolata de menaj sau 2 tablete de ciocolata cu lapte
  • 100 ml frisca lichida ( merge si smantana)
  • 100 g unt
Preparare:
 Pare o prajitura putin complicata dar rezultatul este unul divin. Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul si mixam in continuare. Se adauga macul si nuca de cocos. Praful de copt se pune peste faina si impreuna se toarna peste albusuri amestecand de jos in sus cu o lingura de lemn sau un tel. 




Compozitia rezultata se toarna in tava aragazului tapetata cu hartie de copt si se baga la copt. Facem proba cu scobitoarea sa vedem cand este gata blatul.
 Separat punem cele 8 galbenusuri intr-un vas impreuna cu zaharul, la foc mic. Cand zaharul s-a topit, adaugam laptele si praful de budinca si amestecam totul pe foc la bain-marie.
Cand crema incepe sa se ingroase, se ia de pe foc, se lasa la racit. Margarina (se poate folosi si unt, insa eu am observat ca este mai inchegata crema cu margarina), se pune peste crema rece si amestecam pana obtinem o crema omogena. De preferat este ca margarina sa fie la temperatura camerei. 
Cand blatul cu mac este rece, punem crema de vanilie. Separat, trecem rapid biscuitii prin cafeaua rece si ii punem imediat peste stratul de crema de vanilie.

Pentru glazura, rupem bucatile de ciocolata, adaugam 100 g unt si 100 ml frisca lichida. Punem vasul pe foc la bain-marie si amestecam pana cand obtinem un sos de ciocolata. Glazura astfel obtinuta se toarna calduta peste stratul de biscuiti al prajiturii si o intinem repede, inainte ca ea sa apuce sa se raceasca. Se poate presara nuca de cocos deasupra.
Prajitura se tine la frigider cam 30 - 45 min, dupa care se scoate, se taie bucatele si se serveste ca atare.
Spor la gatit!

marți, 7 octombrie 2014

Bulete de cascaval si branza

Bulete de cascaval si branza


Ingrediente:
  • 300 g cascaval
  • 300 g branza grasa sau 200 g branza telemea
  • 2 oua
  • 5-6 linguri faina
  • 1 praf de copt
  • sare ( doar in cazul in care branza nu e sarata)
  • o legatura de marar
  • ulei pentru prajit
Preparare:
Reteta e una foarte simpla si foarte usor de preparat. Este preferata de copii si reprezinta o reteta ideala pentru aperitive.
Branza, cascavalul ras, ouale, mararul tocat si praful de copt se pun intr-un bol incapator. Apoi amestecam bine ingredientele pana se obtine o compozitie omogena.
Adaugam treptat cele 5 linguri de faina in compozitia pentru bulete si amestecam pana cand aceasta devine lipicioasa. Cu ajutorul mainilor umezite , modelam bulete de dimensiunea unei nuci micute. Atentie:  Nu faceti buletele foarte mari deoarece acestea isi vor dubla volumul in timpul prajirii. As recomanda sa faceti intai buletele toate si apoi sa le puneti la prajit doarece se vor praji foarte repede. Uleiul il puneti intr-un vas inalt, si punem buletele dupa ce uleiul este incins. Nu puneti multe deodata pentru ca trebuie sa le lasam suficient loc sa creasca. Totodata , daca sunt acoperite de ulei, ele se vor intoarce singure in timpul prajirii. Cand sunt rumenite , se scot pe un platou tapetat cu hartie absorbanta pentru a se scurge excesul de ulei.

Pofta buna!

luni, 6 octombrie 2014

Mini pizza rapide

Mini-pizza rapide

 Cand le-am vazut pentru prima, mi-am propus sa le incerc si eu si astfel sa ii fac o surpriza sotului meu. Zis si facut! O pizza incredibil de buna si rapida. De aici si denumirea "Mini pizza rapide" pentru ca aluatul nu trebuie lasat la dospit. Sper ca v-am convins sa le incercati macar o data si de ce nu, sa va impresionati si prietenii!

Ingrediente:
  • 500 g faina
  • 1 cub drojdie proaspata (50 g) sau 1 plic drojdie uscata Dr. Oetker
  • 1/2 lingurita de sare
  • 1 lingurita zahar
  • 4 linguri ulei de masline
  • 250 ml lapte sau apa
  • sunca, salam, cascaval sau branza
  • masline
  • 1 galbenus de ou + o lingura de lapte
  • ketchup
Preparare:
 Se pune faina intr-un bol. se adauga drojdia proaspata dizolvata in apa sau lapte, zaharul, sarea, uleiul, laptele si totul se framanta bine. Daca se foloseste drojdie uscata, se amesteca odata cu faina. Aluatul obtinut nu se lasa la dospit.
 Ungem masa cu ulei si intindem aluatul. Se presara sos pentru pizza sau ketchup peste aluat, in strat subtire, ( se poate folosi si bulion, suc de rosii etc.) si mezeluri dupa plac, masline, toate taiate cubulete mai mici.
 Se ruleaza, se taie felii de cca. 2 cm grosime, 

se ung cu galbenusul de ou amestecat cu o lingura de lapte si se aseaza in tava de aragaz, tapetata cu hartie de copt.

 Se dau la cuptor pentru cca. 18-20 minute la 180-200 grade Celsius sau pana cand se rumenesc frumos deasupra. 
Sunt ideale pentru petreceri sau aniversari.
Spor la gatit!

Tort Amandina

Tort Amandina


Ingrediente:

Blat:
– 6 oua
– 200 g. zahar
– 30 ml. apa
– 30 ml. ulei
– 3 linguri cacao
– 8 linguri faina
– 1 lingurita praf de copt
Sirop:
– 400 ml. apa
– 100 g. zahar
– 2 plicuri cappuccino cu rom
– 1 sticluta esenta de rom
Crema:
– 4 galbenusuri (optional)
– 100 g. zahar pudra
– 2 pachete unt
– 4 linguri cacao
Glazura:
– 200 g. ciocolata cu lapte sau amaruie topita cu 25 ml. smantana pentru frisca.

                                          SAU
– pasta de zahar ( inlocuitor martipan) facuta in casa.
Preparare:
Se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare . Se adauga zaharul (eu prefer sa pun zahar pudra), apa si galbenusurile frecate cu ulei si se amesteca totul foarte bine lingura de lemn (nu cu mixerul), de jos in sus, usor, pana se incorporeaza albusurile.
Faina se amesteca cu cacao ( cernute amandoua) si praful de copt si se adauga peste compozitie amestecand usor.
Se toarna aluatul intr-o forma de tort cu diam. de 26 cm, tapetata cu hartie de copt. Se coace blatul timp de cca. 35 de minute ( in functie de cuptor). Se lasa la racit apoi si se taie pe jumatate.
Pe foc, intr-o craticioara, se pun toate ingredientele pentru sirop. Din momentul in care incepe sa fiarba mai lasam 5 minute. Se adauga esenta de rom si se lasa la racit.
Pentru crema, se amesteca untul (la temperatura camerei) cu zahar pudra. Se mixeaza totul pana se dizolva zaharul, dupa care se adauga galbenusurile, rand pe rand, si cacaua, Eu nu pun oua pentru ca nu ma incanta ideea de oua crude. Crema iese delicioasa si fara ele. Se mixeaza bine pana se obtine o crema spumoasa.
Se aseaza pe un platou prima jumatate de blat. Se insiropeaza bine cu siropul obtinut, apoi se adauga trei sferturi din crema. Se aseaza cealalta jumatate de blat deasupra cremei si se insiropeaza din nou.
Se glazureaza cu crema ramasa si cu crema de ciocolata pe care o faceti topind la bain-marie ciocolata rupta in bucatele impreuna cu smantana dulce sau se imbraca in pasta de zahar. Eu am facut ambele variante. Pregatirea pastei de zahar o gasit la alta postare.
Tortul se tine la frigider minim 3 ore, desi ideal ar fi sa-l tineti peste noapte.

Spor la gatit!

sâmbătă, 4 octombrie 2014

Fursecuri cu Nesquik

Fursecuri cu Nesquik



Ingrediente

200 gr unt
200 gr zahar
1 lingura untura
500 gr faina
 
2 plicuri zahar vanilat
1 plic praf de copt
un varf cutit sare
2 oua
3 linguri Nesquik
Preparare:
Se freaca untul cu zaharul spuma ,se adauga ouale intregi ,zaharul vanilat,sarea ,untura si praful de copt. La final se adauga faina si se framanta pana se obtine o coca potrivita. Daca vi se pare cam moale aluatul se mai adauga putina faina. Se imparte aluatul in doua parti. Prima parte ramane alba, iar in cealalta parte se pune Nesquik, astfel coca devine maro. 


Se dau la rece cele 2 aluaturi pentru aproximativ 30 de minute. Nu va speriati daca veti observa ca aluatul s-a mai inchegat pentru ca este din cauza untului. Pe masura ce veti lucra cu aluatul se va mai inmuia. Se scot cele 2 aluaturi de la frigider si se intinde cu sucitorul aluatul maro ,apoi cel alb .Se pune  foaia maro peste foaia alba ,se ruleaza apoi se taie bucati potrivite.Se pun in tava si se coc 20-25 minute  la foc potrivit . Eu m-am jucat cu aluatul obtinand diferite forme si modele, albe si maro folosindu-ma de forme de decupat pentru biscuiti. 

joi, 2 octombrie 2014

PIZZA DE CASA

PIZZA DE CASA



Ingrediente Blat:



  • 400-500g faina
  • 2 linguri ulei
  • o cescuta lapte
  • un varf cutit sare
  • 1 lingura zahar
  • 1 pliculet drojdie uscata Dr. Oetker

Ingrediente pt ornat pizza:



  • salam sau sunca presata
  • cascaval ras
  • branza
  • ardei rosu
  • ceapa
  • carnaciori
  • masline
  • ketchup

Preparare:
Se incalzeste laptele si se amesteca cu zaharul pana se topeste. Separat se amesteca faina cu sarea si drojdia apoi se pune laptele si uleiul. Se framanta pana se obtine un aluat ca de paine. Se lasa la dospit intre 15-30 minute.

Dupa ce se intinde aluatul in tava (aragazului) unsa cu ulei, se unge blatul cu ketchup,se inteapa apoi cu furculita din loc in loc, si se pun pe rand: ceapa taiata fideluta , carnaciorii taiati rondele sau sunca presata, maslinele, branza, ardeiul taiat fasii sau cuburi, apoi se mai da cu putin ketchup deasupra si se presara cascaval ras.  

Se da la cuptor pentru 30 min ( in functie de aragazul fiecaruia).
Se poate verifica fundul aluatului sa nu se arda! 

Pofta buna!.

Gogosi umplute cu gem

Gogosi umplute cu gem

Ingrediente:


500 gr faina
2 oua
1 pachetel mic cu drojdie proaspata (30 gr) / 1 plic drojdie uscata / 1 lgt de bicarbonat de sodiu.
130 ml lapte
6 – 7 linguri de zahar
2 plicuri cu zahar vanilat
Zahar pudra
Un praf de sare
1 sticluta esenta de vanilie
Gem (acesta poate fi inlocuit cu orice alta crema – ciocolata, branza dulce de vaci amestecata cu albusuri de ou etc).
Ulei de floarea soarelui 

Preparare:
Se incalezste putin laptele (nu fierbinte) si se adauga in el drojdia dupa care se amesteca bine. Daca se foloseste drogdie uscata se amesteca odata cu faina. Daca se foloseste bicarbonat de sodiu, se stinge in putin otet sau zeama de lamaie.
In acest amestec se pune o lingurita de zahar si una de faina si se omogenizeaza bine dupa care se lasa timp de 15 minute intr-un spatiu calduros, acoperita cu un servetel (este de preferat ca bucataria sa fie incalzita).
Se bat cele doua oua, se adauga amestecul de mai sus, zaharul, zaharul vanilat, doua linguri de ulei, esenta de vanilie, praful de sare, iar rezultatul se inglobeaza in faina si se framanta pana cand aluatul devine unul consistent.
Aluatul se acopera cu un prosop curat si se lasa la crescut, timp de aproximativ 30-40 de minute.
Se aranjeaza masa de lucru, se presara cu faina pentru a evita lipirea si intindem cu facaletul fasii subtiri de aluat. Cand coca este de aproximativ 1 cm grosime se decupeaza forme rotunde cu ajutorul unei cani sau pahar. Daca se doreste a fi mai mari gogosile, se pot decupa cu un castronel. ( Eu asa am folosit la aceasta reteta).
In mijlocul acestor forme se adauga cate o lingurita de gem, magiun sau crema de ciocolata, apucam de cealalta parte a aluatului si impaturim. ( Vor fi ca niste jumatati de cerc). Se preseaza bine pe margini cu ajutorul degetelor sau a unei furculite.


Gogosile astfel formate se  prajesc in ulei incins pe ambele parti.
Cand au prins o culoare aurie se scot pe un servetel de hartie pentru a scapa de surplusul de ulei si apoi se pudreaza din belsug cu zahar pudra.

Chec aperitiv cu roşii cherry şi brânză telemea

Chec aperitiv cu roşii cherry şi brânză telemea


Ingrediente

  • 4 ouă
  • 1 pliculeț praf de copt
  • 6 linguri făină
  • 100 g brânză telemea
  • 150 g salam sau şuncă presată
  • 200 g roșii cherry
  • 4 linguri ulei
  • 50 g smântână
  • 100 g lapte
  • 3-5 frunze de busuioc (optional)
  • mărar
  • piper

Preparare
Speli roșiile și le tai sferturi. Mărunțești busuiocul și dai brânza pe răzătoare. Amesteci făina cu sarea și praful de copt. Combini și cu busuiocul mărunțit. Separat, bați ouăle și adaugi restul de ulei. Pui combinația de făină cu roșiile, salamul taiat cubuleţe și brânza rasă. Se toarnă laptele, smântâna, mărarul, se potrivește de piper și se amestecă uşor.
Tapetezi o formă de chec cu faina sau hartie de copt și torni compoziția. 
Se bagă în cuptorul încins pentru 50 de minute ( în funcţie de cuptor). Se poate face proba cu scobitoarea şi când nu se mai lipeşte nimic de ea atunci checul e gata. 
Lași să se răcească, îl scoți din formă și-l feliezi.

Poftă bună!