duminică, 26 octombrie 2014

Prajitura cu gutui

Prajitura cu gutui

Ingrediente :
  • 4 oua
  • 4 linguri faina
  • 12 linguri zahar
  • esenta de vanilie
  • 1 plic praf de copt
  • 3 gutui potrivite 


Preparare:
Se separa ouale. Albusurile de bat spuma, adaugam 4 linguri de zahar si le mixam pana ce capata luciu. Apoi adaugam galbenusurile, esenta de vanilie si amestecam incet cu o lingura de lemn, cu miscari circulare de jos in sus. Amestecam faina cu praful de copt si turnam in ploaie peste comopzitie. 
Gutuile se spala,se curata de seminte si se taie felii cam de 1 cm grosime. Intr-o tigaie punem putin ulei sau unt, adaugam feliile de gutui si le calim putin pe ambele parti. Din cele 8 linguri de zahar ramase,punem 2 linguri peste gutuile din tigaie. Mestecam incet sa nu sfarmam gutuile. Cand zaharul s-a topit, scoatem gutuile pe o farfurie. Intr-un alt vas caramelizam cele 6 linguri de zahar ramase. Cand zaharul s-a topit si a capat o culoare aurie,( nu lasati sa se arda zaharul ca va deveni amar)  il turnam in vasul de yena.
Incercam sa acoperim si peretii vasului cu caramel. Feliile de gutui le asezam in vasul tapetat cu caramel, apoi turnam compozitia pentru blat.
Dam la cuptor pentru aprox 30 min. la 180 de grade.
Cand este gata prajitura, oprim cuptorul, scoate vasul cu grija, punem o farfurie cat sa acopere partea de sus a vasului si apoi rasturnam. Astfel gutuile vor fi deasupra prajiturii. Siropul de caramel va patrunde in blatul prajiturii, astfel el va deveni un blat umed si tare gustos. 


Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu