duminică, 30 noiembrie 2014

Placinta cu mere si dovleac (de post)

Placinta cu mere si dovleac (de post)

Ingrediente umplutura:

  • 500 dovleac placintar
  • 500g mere ionatane
  • 5-6 linguri zahar (sau dupa gust)
  • 1 lingura scortisoara
  • 2 linguri pesmet
Ingrediente aluat:
  • 700g faina
  • 1 plic drogdie uscata (25g)
  • 2 linguri zahar
  • 1 sfert lingurita sare
  • 7 liguri ulei
  • 300ml apa calduta
Preparare:
         Pentru umplutura, spalam dovleacul si merele si le curatam de coaja. Dam pe razatoare dovleacul si separat in alt vas, dam si merele pentru acestea din urma isi lasa putin suc. 


Punem un vas pe aragaz si punem prima data dovleacum pentru ca este mai tare, adaugam zaharul si scortisoara. Dupa vreo 10 min adaugam si merele si le mai lasam pe foc mic aproximativ 10 min. Daca vi se pare ca merele si-au lasat mult suc, le puteti stoarce. Dupa ce luam vasul de pe foc adaugam pesmetul, dar doar in cazul in care vi se pare ca este prea lichida compozitia.
        Intr-un castron punem faina, drojdia si sarea. Le amestecam bine dupa care facem o gaura in faina si punem zaharul, uleiul si 3 sferturi din cantitatea de apa. Amestecam si adaugam treptat si apa ramasa pana incorporam toata faina. Se poate sa fie prea putin apa sau prea multa, in functie de tipul de faina, asa ca nu va grabiti sa adaugati toata apa. Dupa consistenta aluatului ne dam seama daca mai trebuie apa sau nu. Aluatul obitnut trebuie sa fie unul elastic, nu foarte tare. Impartim aluatul in 3 bucati si ne putem apuca imediat sa il lucram. Nu trebuie sa il punem la dospit. Daca totusi se doreste acest lucru, puteti sa il lasati atat timp cat va ocupati de umplutura. De preferat ar fi sa va apucati inainte sa faceti umplutura pentru  ca trebuie sa stea un pic la racit. 
       Ungem masa de lucru cu putin ulei si luam o bucatica de aluat pe care o intindem bine, cat mai subtire. In functie de tava , intindeti aluatul dreptunghi sau patrat.  

Punem o treime din umplutura, lipim  putin capetele pentru a evita sa curga umplutura si apoi rulam placinta pe care o punem in tava tapetata cu hartie de copt. La fel se procedeaza si cu celelalte doua bucati de aluat. 
      Dupa ce preincalzim cuptorul, adaugam tava si o lasam la foc mic pana ce se rumeneste putin placinta. (cca. 40-45 min in functie de cuptor). 

Cand este gata, aspteptam cam 10 min apoi o taiem si pudram cu zahar pudra. 

Pofta buna!
        
       


Cartofi la cuptor cu muschi de porc afumat

Cartofi la cuptor cu muschi de porc afumat

Ingrediente:


  • 1 muschi de porc afumat
  • 1/2 kg de cartofi
  • sare
  • piper
  • condimente uscate (oregano, cimbru, menta, busuioc, rozmarin)
  • 2 catei de usturoi
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 cescuta mica de apa 
  • 1 lingurita de boia dulce
  • 1 punga pentru cuptor
Preparare:
      Se curata cartofii de coaja, se spala si se taie cuburi mari. Intr-un castron mare punem cartofii impreuna cu sarea, piperul, uleiul, boia, condimentele uscate si mestecam bine. La final punem usturoiul zbrobit.

Dupa ce s-au amestecat bine cartofii si condimentele, punem totul intr-o punga pentru cuptor si deaspra cartofilor asezam muschiul de porc pe care l-am crestat pana la jumatate astfel incat sa se patrunda bine. Punem apa in punga pentru a nu se arde cartofii dar si pentru a se forma un sos foarte bun. Legam punga, o intepam deasupra din loc in loc si o asezam in tava de aragaz.
Dam la cuport la foc potrivit pana cand observam cartofii ca incep sa se rumeneasca putin in partea de jos. Daca doriti sa se rumeneasca, taiati punga deasupra si mai lasati inca 10-15 min in cuptor. Muschiul se poate scoate dupa ce se taie punca pentru a nu se usca prea tare.

Pofta buna!

vineri, 21 noiembrie 2014

Cheesecake cu fructe de padure

Cheesecake cu fructe de padure

Este o reteta delicioasa si care mie imi place mult. Are blat de biscuiti si crema de branza. Si cum eu ador fructele, chiar nu puteau lipsi din aceasta prajitura, mai ales ca reprezinta combinatia perfecta.

Ingrediente:

  • 400g biscuiti populari
  • 400-500 g crema de branza
  • 150g unt
  • 8-9 linguri de lapte
  • 4 linguri zahar pudra
  • 200ml frisca lichida
  • 1/2 plic gelatina
Topping:
  • 350g fructe de padure congelate
  • 6 linguri de zahar
  • 1 plic jeleu (tort gelee Dr Oetker transparent)
Preparare:
Intr-un vas punem biscuitii maruntiti, fie prin masina de nuca, fie la robot sau zdrobiti cu sucitorul, ii amestecam cu laptele si untul topit. Separat, luam o forma de tort cu pereti detasabili sau un vas rotund de yena. Eu nu am folosit forma de tort pentru ca are diametru de 26 cm si am dorit sa il fac mai mic. Am luat un vas de yena, am pus folie alimentara pe fundul vasului si apoi o bucata de hartie de copt taiata pe rotund. Am pus biscuitii si i-am presat cu lingura. Se baga la frigider cat timp pregatim crema de branza. 
Pentru prepararea cremei, am folosit crema de branza Delaco pe care am amestecat-o cu cele 4 linguri de zahar pudra. Separat am batut frisca lichida pana ce s-a intarit foarte bine si am amestecat-o cu crema de branza. Puteti opri putina pentru a decora prajitura.Am folosit doar jumatate de plic de gelatina (cam 5 g) pe care am preparat-o confom instructiunilor de pe pachet dar cu cantitate injumatatita dupa care am turnat-o peste crema. De ce am pus doar jumatate de plic de gelatina? pentru ca am vrut sa ramana putin cremoasa crema si nu foarte tare. Dar daca doriti sa puneti un plic intreg e ok, dar se poate face si fara gelatina. Cand crema este gata se pune peste blatul de biscuiti si de iar la rece pana pregatim jeleul de fructe.

Intr-o tigaie se pun fructele congelate impreuna cu 6 linguri de zahar. 
Cand zaharul este topit si fructele seamana cu o dulceata, se pregateste jeleul asa cum scrie pe pachet si se toarna peste fructe.
Jeleul astfel obtinut il punem peste crema de branza si se da la rece. Se poate orna cu frisca. 
Daca nu doriti sa faceti blatul gros puteti injumatati cantitatile. Eu insa am pregatit un mini cheesecake sub forma unui castronel.
 Am folosit un castronel mic de geam, am pus hartie de copt si am pus biscuitii incercand sa ii modelez asemeni castronelului. L-am dat la frigider pt a se intari. Am pus apoi crema de branza, jeleu si am decorat cu frisca. A avut un impact placut asupra baietelului mei care a fost foarte incantat de mini cheesecake.


duminică, 16 noiembrie 2014

Tort Musuroi de cartita

Tort Muşuroi de cârtiţă (de casă)

De cand am gustat la o persoana draga mie acest tort, am tot cautat sa fac si eu acest tort, dar am vrut sa il pregatesc in casa si nu cu prafuri la cutie cumparat din magazin. Si astfel am pregatit eu un tort tare gustos si sanatos.

Ingrediente:
Blat pandispan de cacao:

  • 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 5 linguri de faina
  • 2 linguri cacao
  • 1 plic zahar vaniliat
  • 1 plic praf de copt
Crema:

  • 4 oua
  • 1 cana de zahar
  • 100 g faina
  • 2-3 plicuri de zahar vanilat sau 1 fiola esenta de vanilie Dr Oetker
  • 1/2 l lapte
  • 200 ml frisca lichida
  • 1 plic gelatina (10g)
  • 3 banane 
  • ciocolata rasa sau fulgi de ciocolata (nu e obligatoriu)
  • (optional: jumatate de lamaie - folosim doar sucul pt banane)

Preparare Blat:


 Se separa ouale. Albusurile se bat spuma si apoi se adauga zaharul ( de preferat sa fie pudra) si se mixeaza pana ce albusurile capata luciu. Se adauga galbenusurile, esenta de vanilie si se mai amesteca 1 minut. Cacaua se pune peste faina impreuna cu praful de copt si apoi se toarna in ploaie peste compozitie amestecand cu o lingura de lemn cu miscari circulare de jos in sus. Se adauga intr-un vas tapetat cu faina sau foaie de copt si se da la cuptor. Se face proba cu scobitoarea.

Preparare Crema :
Ouale se freaca bine cu zaharul si faina . Compozitia obtinuta se toarna peste lapte, se adauga esenta de vanilie/zaharul vanilat si se pun la fiert pe foc mic sau pe bain-marie mestecand continuu pana se ingroasa.
Separat batem frisca tare pe care o adaugam in crema racita.
Gelatina se prepara conform instructiunilor de pe pachet si se adauga si ea peste crema. Se da crema la frigider pt max 15 min., timp in care pregatim blatul.
Asamblare :
Se taie partea de sus a tortului, apoi cu o lingura scobim blatul, nu de tot. Marginea trebuie sa aiba 1-1,5 cm grosime.
Decojim bananele si le tavalim putin prin sucul de la 1-2 lamaie pt a nu se oxida. Se pun in tortul scobit
, adaugam crema, o facem tuguiata si apoi sfaramitam resturile de blat ramase de cand am scobit tortul.
Se da la frigider pentru minim 3 ore.
Este ideal si pentru copii deoarece este pregatit in casa. 
Pofta buna!

luni, 10 noiembrie 2014

Faguri

Faguri

Ingrediente:

  • 3 oua
  • 4 linguri de ulei
  • 4 linguri de zahar
  • 8 linguri de lapte
  • 1 fiola esenta de vanilie
  • 1/2 lingurita de amonia stins in otet/zeama de lamaie
  • faina cat cuprinde pentru a obtine un aluat consistent ca o smantana
Crema: 
  1. Varianta 1
  • 50 g unt
  • 4 linguri zahar
  • 2-3 linguri cacao
  • esenta de rom
  • nuca (optional)

  1. Varianta 2:

  • 1 plic budinca de ciocolata
  • 500 ml lapte
  • 2-3 linguri de zahar.
Preparare:
       Mixam ouale cu un praf de sare, apoi adaugam pe rand zaharul, esenta de vanilie, uleiul si laptele, amoniacum si la sfarsit faina in ploaie.Fagurii i-am copt pe aragaz in forma clasica din aluminiu. Am luat cu lingurita compozitie, am pus in forma si i-am lasat cam 2 minute pe fiecare parte (poate si mai putin).



       Crema se pregateste astfel: Untul lasat la temperatura camerei se mixeaza pana devine ca o crema, se adauga, zaharul, cacao, esenta de rom si nuca (optional). Se da apoi la racit pana terminam de copt fagurii. Eu insa ii umplu cu budinca de ciocolata care se prepara conform instructiunilor de pe pachet. Se lipesc 2 cate 2 cu crema astfel obtinuta.