luni, 6 octombrie 2014

Tort Amandina

Tort Amandina


Ingrediente:

Blat:
– 6 oua
– 200 g. zahar
– 30 ml. apa
– 30 ml. ulei
– 3 linguri cacao
– 8 linguri faina
– 1 lingurita praf de copt
Sirop:
– 400 ml. apa
– 100 g. zahar
– 2 plicuri cappuccino cu rom
– 1 sticluta esenta de rom
Crema:
– 4 galbenusuri (optional)
– 100 g. zahar pudra
– 2 pachete unt
– 4 linguri cacao
Glazura:
– 200 g. ciocolata cu lapte sau amaruie topita cu 25 ml. smantana pentru frisca.

                                          SAU
– pasta de zahar ( inlocuitor martipan) facuta in casa.
Preparare:
Se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare . Se adauga zaharul (eu prefer sa pun zahar pudra), apa si galbenusurile frecate cu ulei si se amesteca totul foarte bine lingura de lemn (nu cu mixerul), de jos in sus, usor, pana se incorporeaza albusurile.
Faina se amesteca cu cacao ( cernute amandoua) si praful de copt si se adauga peste compozitie amestecand usor.
Se toarna aluatul intr-o forma de tort cu diam. de 26 cm, tapetata cu hartie de copt. Se coace blatul timp de cca. 35 de minute ( in functie de cuptor). Se lasa la racit apoi si se taie pe jumatate.
Pe foc, intr-o craticioara, se pun toate ingredientele pentru sirop. Din momentul in care incepe sa fiarba mai lasam 5 minute. Se adauga esenta de rom si se lasa la racit.
Pentru crema, se amesteca untul (la temperatura camerei) cu zahar pudra. Se mixeaza totul pana se dizolva zaharul, dupa care se adauga galbenusurile, rand pe rand, si cacaua, Eu nu pun oua pentru ca nu ma incanta ideea de oua crude. Crema iese delicioasa si fara ele. Se mixeaza bine pana se obtine o crema spumoasa.
Se aseaza pe un platou prima jumatate de blat. Se insiropeaza bine cu siropul obtinut, apoi se adauga trei sferturi din crema. Se aseaza cealalta jumatate de blat deasupra cremei si se insiropeaza din nou.
Se glazureaza cu crema ramasa si cu crema de ciocolata pe care o faceti topind la bain-marie ciocolata rupta in bucatele impreuna cu smantana dulce sau se imbraca in pasta de zahar. Eu am facut ambele variante. Pregatirea pastei de zahar o gasit la alta postare.
Tortul se tine la frigider minim 3 ore, desi ideal ar fi sa-l tineti peste noapte.

Spor la gatit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu