Ingrediente:
– 6 oua
– 200 g. zahar
– 30 ml. apa
– 30 ml. ulei
– 3 linguri cacao
– 8 linguri faina
– 1 lingurita praf de copt
– 200 g. zahar
– 30 ml. apa
– 30 ml. ulei
– 3 linguri cacao
– 8 linguri faina
– 1 lingurita praf de copt
Sirop:
– 400 ml. apa
– 100 g. zahar
– 2 plicuri cappuccino cu rom
– 1 sticluta esenta de rom
– 100 g. zahar
– 2 plicuri cappuccino cu rom
– 1 sticluta esenta de rom
Crema:
– 4 galbenusuri (optional)
– 100 g. zahar pudra
– 2 pachete unt
– 4 linguri cacao
– 100 g. zahar pudra
– 2 pachete unt
– 4 linguri cacao
Glazura:
– 200 g. ciocolata cu lapte sau amaruie topita cu 25 ml. smantana pentru frisca.
SAU
– pasta de zahar ( inlocuitor martipan) facuta in casa.
– pasta de zahar ( inlocuitor martipan) facuta in casa.
Preparare:
Se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare . Se adauga zaharul (eu prefer sa pun zahar pudra), apa si galbenusurile frecate cu ulei si se amesteca totul foarte bine lingura de lemn (nu cu mixerul), de jos in sus, usor, pana se incorporeaza albusurile.
Faina se amesteca cu cacao ( cernute amandoua) si praful de copt si se adauga peste compozitie amestecand usor.
Se toarna aluatul intr-o forma de tort cu diam. de 26 cm, tapetata cu hartie de copt. Se coace blatul timp de cca. 35 de minute ( in functie de cuptor). Se lasa la racit apoi si se taie pe jumatate.
Pe foc, intr-o craticioara, se pun toate ingredientele pentru sirop. Din momentul in care incepe sa fiarba mai lasam 5 minute. Se adauga esenta de rom si se lasa la racit.
Pentru crema, se amesteca untul (la temperatura camerei) cu zahar pudra. Se mixeaza totul pana se dizolva zaharul, dupa care se adauga galbenusurile, rand pe rand, si cacaua, Eu nu pun oua pentru ca nu ma incanta ideea de oua crude. Crema iese delicioasa si fara ele. Se mixeaza bine pana se obtine o crema spumoasa.
Tortul se tine la frigider minim 3 ore, desi ideal ar fi sa-l tineti peste noapte.
Spor la gatit!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu