joi, 2 octombrie 2014

Gogosi umplute cu gem

Gogosi umplute cu gem

Ingrediente:


500 gr faina
2 oua
1 pachetel mic cu drojdie proaspata (30 gr) / 1 plic drojdie uscata / 1 lgt de bicarbonat de sodiu.
130 ml lapte
6 – 7 linguri de zahar
2 plicuri cu zahar vanilat
Zahar pudra
Un praf de sare
1 sticluta esenta de vanilie
Gem (acesta poate fi inlocuit cu orice alta crema – ciocolata, branza dulce de vaci amestecata cu albusuri de ou etc).
Ulei de floarea soarelui 

Preparare:
Se incalezste putin laptele (nu fierbinte) si se adauga in el drojdia dupa care se amesteca bine. Daca se foloseste drogdie uscata se amesteca odata cu faina. Daca se foloseste bicarbonat de sodiu, se stinge in putin otet sau zeama de lamaie.
In acest amestec se pune o lingurita de zahar si una de faina si se omogenizeaza bine dupa care se lasa timp de 15 minute intr-un spatiu calduros, acoperita cu un servetel (este de preferat ca bucataria sa fie incalzita).
Se bat cele doua oua, se adauga amestecul de mai sus, zaharul, zaharul vanilat, doua linguri de ulei, esenta de vanilie, praful de sare, iar rezultatul se inglobeaza in faina si se framanta pana cand aluatul devine unul consistent.
Aluatul se acopera cu un prosop curat si se lasa la crescut, timp de aproximativ 30-40 de minute.
Se aranjeaza masa de lucru, se presara cu faina pentru a evita lipirea si intindem cu facaletul fasii subtiri de aluat. Cand coca este de aproximativ 1 cm grosime se decupeaza forme rotunde cu ajutorul unei cani sau pahar. Daca se doreste a fi mai mari gogosile, se pot decupa cu un castronel. ( Eu asa am folosit la aceasta reteta).
In mijlocul acestor forme se adauga cate o lingurita de gem, magiun sau crema de ciocolata, apucam de cealalta parte a aluatului si impaturim. ( Vor fi ca niste jumatati de cerc). Se preseaza bine pe margini cu ajutorul degetelor sau a unei furculite.


Gogosile astfel formate se  prajesc in ulei incins pe ambele parti.
Cand au prins o culoare aurie se scot pe un servetel de hartie pentru a scapa de surplusul de ulei si apoi se pudreaza din belsug cu zahar pudra.

2 comentarii:

  1. trebuie sa incerc reteta ta,mie nu imi prea ies aluaturile dospite :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt foarte bune. Le poti face dupa aceeasi reteta umplute cu branza.

    RăspundețiȘtergere