Ingrediente umplutura:
- 500 dovleac placintar
- 500g mere ionatane
- 5-6 linguri zahar (sau dupa gust)
- 1 lingura scortisoara
- 2 linguri pesmet
Ingrediente aluat:
- 700g faina
- 1 plic drogdie uscata (25g)
- 2 linguri zahar
- 1 sfert lingurita sare
- 7 liguri ulei
- 300ml apa calduta
Preparare:
Pentru umplutura, spalam dovleacul si merele si le curatam de coaja. Dam pe razatoare dovleacul si separat in alt vas, dam si merele pentru acestea din urma isi lasa putin suc.
Punem un vas pe aragaz si punem prima data dovleacum pentru ca este mai tare, adaugam zaharul si scortisoara. Dupa vreo 10 min adaugam si merele si le mai lasam pe foc mic aproximativ 10 min. Daca vi se pare ca merele si-au lasat mult suc, le puteti stoarce. Dupa ce luam vasul de pe foc adaugam pesmetul, dar doar in cazul in care vi se pare ca este prea lichida compozitia.
Punem un vas pe aragaz si punem prima data dovleacum pentru ca este mai tare, adaugam zaharul si scortisoara. Dupa vreo 10 min adaugam si merele si le mai lasam pe foc mic aproximativ 10 min. Daca vi se pare ca merele si-au lasat mult suc, le puteti stoarce. Dupa ce luam vasul de pe foc adaugam pesmetul, dar doar in cazul in care vi se pare ca este prea lichida compozitia.
Intr-un castron punem faina, drojdia si sarea. Le amestecam bine dupa care facem o gaura in faina si punem zaharul, uleiul si 3 sferturi din cantitatea de apa. Amestecam si adaugam treptat si apa ramasa pana incorporam toata faina. Se poate sa fie prea putin apa sau prea multa, in functie de tipul de faina, asa ca nu va grabiti sa adaugati toata apa. Dupa consistenta aluatului ne dam seama daca mai trebuie apa sau nu. Aluatul obitnut trebuie sa fie unul elastic, nu foarte tare. Impartim aluatul in 3 bucati si ne putem apuca imediat sa il lucram. Nu trebuie sa il punem la dospit. Daca totusi se doreste acest lucru, puteti sa il lasati atat timp cat va ocupati de umplutura. De preferat ar fi sa va apucati inainte sa faceti umplutura pentru ca trebuie sa stea un pic la racit.
Ungem masa de lucru cu putin ulei si luam o bucatica de aluat pe care o intindem bine, cat mai subtire. In functie de tava , intindeti aluatul dreptunghi sau patrat.
Punem o treime din umplutura, lipim putin capetele pentru a evita sa curga umplutura si apoi rulam placinta pe care o punem in tava tapetata cu hartie de copt. La fel se procedeaza si cu celelalte doua bucati de aluat.
Punem o treime din umplutura, lipim putin capetele pentru a evita sa curga umplutura si apoi rulam placinta pe care o punem in tava tapetata cu hartie de copt. La fel se procedeaza si cu celelalte doua bucati de aluat.
Dupa ce preincalzim cuptorul, adaugam tava si o lasam la foc mic pana ce se rumeneste putin placinta. (cca. 40-45 min in functie de cuptor).
Cand este gata, aspteptam cam 10 min apoi o taiem si pudram cu zahar pudra.
Cand este gata, aspteptam cam 10 min apoi o taiem si pudram cu zahar pudra.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu