Ingrediente blat:
- 8 oua
- 200 g zahar
- 50-60g cacao
- 2 linguri miere
- 60-70g fraina
- 1 plic praf de copt (15g)
Ingrediente crema:
- 500ml lapte
- 60g amidon
- 150g zahar
- 80g lapte condensat
- 1 fiola esenta de vanilie
- 1 plic gelatina (10g)
- 400g frisca lichida
- 400g ciocolata amaruie pt decor
Preparare blat:
Ouale se mixeaza impreuna cu zaharul pana se mai albesc, apoi se adauga mierea. Faina o amestecam cu cacao si praf de copt si o turnam in ploaie peste oua, amestecandu-le. Compozitia o turnam intr-o tava dreptungiulara in care am pus hartie de copt si o dam la cuptor, la foc mediu. Facem testul cu scobitoarea pentru a vedea cand este copt blatul.
Preparare crema:
Se amesteca zaharul cu amidonul. Intr-o craticioara punem laptele pe foc si adaugam esenta de vanilie. Cand s-a incalzit, il luam de pe foc si adaugam in lapte amestecul de zahar si amidon. Il amestecam bine , apoi il punem din nou pe foc, amescand continuu sa nu se prinda. Cand s-a ingrosat, dam crema deoparte sa se raceasca. Sa puneti o bucata de folie alimentara direct peste crema pentru a nu forma pojghita deasupra). Intre timp, ne ocupam de gelatina pe care o preparam conform instructiunilor de pe pachet.
Taiem blatul in doua parti. Mie mi-a iesit blatul mai gros si atunci mi-am permis sa decupez partea de deasupra a blatului si apoi sa il tai in doua. Din partea de sus a blatului am facut o masinuta pentru decorul tortului.
Trei sferturi din frisca lichida o mixam tare, apoi adaugam putin cate putin din crema racita.
Amestecam totul pana se omogenizeaza bine. Gelatina o adaugam peste frisca lichida ramasa nemixata si incorporam totul in crema, amestecand bine pana se omogenizeaza.
Amestecam totul pana se omogenizeaza bine. Gelatina o adaugam peste frisca lichida ramasa nemixata si incorporam totul in crema, amestecand bine pana se omogenizeaza.
Asamblare tort:
Se presara putina nuca de cocos ( nu e obligatoriu, dar eu asa procedez pentru a se dezlipi feliile de tort cand le tai si incerc sa le iau de pe platou) pe platoul pe care urmeaza a se aseza tortul. Punem prima felie de tort ( eu am insiropat foarte putin blatul dintr-un sirop facut din apa, zahar si esenta de rom), punem jumatate de crema si dam la congelator tortul pentru 20 minute pentru a se inghega rapid crema.
Scoatem totul, adaugam nutella/crema de cioco la borcan (putin incalzita la cuptorul cu microunde pt a se intinde bine)
si dam iar la congelator tortul pentru 5-10 minute cat a se intari ciocolata. Scoatem tortul, punem restul de crema si al doilea blat fara a-l mai insiropa ( pentru ca eu am folosit pasta de zahar pentru a imbraca tortul).
Daca vreti sa il imbracati in ciocolata, topiti cele 400 g ciocolata amaruie pe bain-marie si il decorati dupa placul si imaginatia dvs.
si dam iar la congelator tortul pentru 5-10 minute cat a se intari ciocolata. Scoatem tortul, punem restul de crema si al doilea blat fara a-l mai insiropa ( pentru ca eu am folosit pasta de zahar pentru a imbraca tortul).
Spor la treaba si pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu